جدید ترین طبقه بندی گروه های کالایی
منظور از گروه های کالایی در گمرک چیست؟
بر اساس سیاستهای تجاری و اقتصادی کشور و با هدف جلوگیری از خروج بیش از اندازه ارز و حمایت از تولیدکنندگان داخلی، دولت تصمیم به اولویتبندی کالاها گمرکی کرده است. بر اساس این دستهبندی، کالاهای وارداتی به چهار گروه اصلی تقسیم میشوند: گروه یک، گروه دو، گروه سه و گروه چهار که این دسته بندی در اطلاعیه جدید ویرایش شده است .
هر گروه کالایی مشخص میکند که واردات کالاهای آن گروه مجاز است یا خیر. علاوه بر این، روش تامین ارز واردات و اولویت تخصیص ارز برای هر گروه متفاوت است مثلا کالاهایی که برای تولید داخلی ضروری هستند یا ارزشافزوده بیشتری ایجاد میکنند، برای دریافت ارز نسبت به سایر کالاها اولویت بالاتری دارند. همچنین محاسبه تعرفه گمرکی و مالیاتی که برای هر کالا اعمال میشود، به گروه کالایی آن بستگی دارد.
برخلاف برخی اخبار منتشرشده مبنی بر حذف کنترل سقف واردات در ثبت سفارش، طبق ابلاغیه دفتر وزارت بر کنترل سقف ارزشی واردات طبق تصویبنامه شماره 130722/ت55743هـ مورخ 4/10/1397 در ثبت سفارش تأکید شده است که در آینده نزدیک به صورت سیستمی هنگام ثبت درخواست داخل سامانه جامع تجارت اعمال خواهد شد.
بازرگانان در صورت داشتن مشکل سقف واردات، بدون نیاز به مراجعه حضوری یا تماس تلفنی، صرفاً از طریق سامانه جامع تجارت (منوی عملیات رتبهبندی و مالی) اقدام به ثبت «درخواست بازبینی» و اصلاح شاخصهای کمّی خود نموده یا نسبت به ارزیابی شاخصهای کیفی توسط مؤسسات رتبهبندی مندرج در سامانه اقدام نمایند تا پس از دریافت نمره مربوط به آن بخش، این نمره به رتبه بازرگان اضافه شود.
بازرگانان برای رفع مشکل سقف واردات کالا خود میتوانند نسبت به ارزیابی شاخصهای کسبوکار- کیفی که نیازمند دریافت اسناد و مدارک و ارزیابیهای خبرهمحور است، از طریق مراجعه به سه مؤسسه رتبهبندی دارای مجوز فعالیت از سازمان بورس و اوراق بهادار اقدام نمایند که طبق تفاهم انجامشده با آن سازمان، نتایج ارزیابی شاخصهای مورد نظر پس از ثبت در سامانه کدال توسط هر یک از مؤسسات و تأیید سازمان مذکور، مستقیماً در سامانه یکپارچه اعتبارسنجی و رتبهبندی اعتباری اعمال خواهد شد.
اولویت بندی کالاهای وارداتی 1398 ( اخرین ویرایش گروه های کالایی )
کالاهای وارداتی در سه گروه 1، 21 تا 27 و 4 تقسیم بندی گردیده اند، گروه 1 کالاهایی هستند که از ارز مرجع یا همان ارز رسمی گمرک 4200 تومانی میگیرند و کالاهای 21 تا 23 ارز نیما که در این لیست یکسری کالاها اولویت وارداتی هستند و میتوان برای آنها ارز حاصل از صادرات نیز تخصیص گرفت و گروه کالایی 24 تا 27 ارز حاصل از صادرات میگیرند . گروه 4 کالاهای هستند که واردات آنها ممنوع است.
گروه کالایی یک: کالاهای اساسی
مطابق مقررات صادرات و واردات کشور و قانون امور گمرکی، گروه کالایی یک به کالاهای اساسی و ضروری اختصاص مییابد که نیازهای اساسی جامعه را برطرف کرده و نبود آنها باعث ایجاد بحران در کشور خواهد شد.
تامین ارز برای واردات کالاهای این گروه از محل درآمدهای ناشی از فروش نفت صورت میگیرد. کالاهایی که در این گروه کالاهایی قرار میگیرند از نظر اولویت برای تخصیص ارز دارای بیشترین اولویت هستند. روش تخصیص ارز واردات برای کالاهای گروه اول نیز ارز ترجیحی است که در حال حاضر نرخ آن4200 ویا 28500 تومان است.
لیست کالاهای قرار گرفته در گروه کالایی یک بسیار زیاد است، در اینجا تنها به بخش کوچکی از کالاها اشاره شده است:
- گاو شیری و گوشتی
- لاشه و یا شقه بره
- حبوبات (لپه، لوبیاچیتی، چشمبلبلی، عدس و غیره)
- انواع بذر
- انواع روغن
- میگو مولد
- انواع کود شیمیایی
- فرآوردههای مخصوص کودکان (مانند شیر خشک)
- واکسنها برای پزشکی
- دارو و مواد اولیه آن
- تجهیزات مصرفی پزشکی
گروه کالایی دو
شامل کالاهای واسطهای است که برای تولید کالاهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرند. این گروه شامل 21 تا 27 میشود.
گروه 21: اولویتدارترین گروه در این دسته است و شامل لوازم تولید و مواد اولیه همانند ماشینآلات و تجهیزات صنعتی، مواد اولیه شیمیایی، قطعات یدکی و لوازم جانبی، مواد اولیه دارویی، بذر و نهال و… میشود که برای تولید داخل ضروری هستند. با این گروه مانند گروه 1 رفتار میشود و ارز دولتی 28 تومانی به آنها تعلق میگیرد.
گروه 22: شامل مواد اولیه تولیدی است که معادل ایرانی ندارند یا تولید داخل پاسخگوی نیاز بازار نیست. همانند: پودر فلاکس، برخی از مواد اولیه دارویی، برخی از قطعات و تجهیزات خاص صنعتی، مواد اولیه نساجی خاص و…
گروههای 23 و 24: شامل کالاهای واسطهای هستند که ارز 38400 تومانی به آنها تعلق میگیرد. اولویتبندی این گروهها دائماً در حال تغییر است و به وضعیت تولید داخل برای کالای مورد نظر بستگی دارد. همانند: مواد اولیه واسطهای برای تولید محصولات پتروشیمی، مواد اولیه نساجی، برخی از مواد اولیه کشاورزی، واسطهای برای تولید لوازم خانگی و…
گروههای 25، 26 و 27: شامل کالاهای واسطهای هستند که جزء کالاهای لوکس نیستند. تعلق ارز نیما به این گروهها به وضعیت اقتصادی کشور بستگی دارد. مثل: برخی از مواد اولیه و واسطهای برای تولید اسباب بازی، برخی از مواد اولیه و واسطهای برای صنایع تبدیلی کشاورزی، برخی از مواد اولیه و واسطهای برای صنایع تبدیلی کشاورزی و…
در جدول زیر نحوه ی تخصیص ارز این گروه ها آورده شده است.
اولویت کالایی | نوع ارز تخصیصی |
21-22-23 | ارز نیما فقط یوان ، وون، روپیه |
24-25-26-27 | ارز حاصل از صادرات |
ثبت سفارش واردات کالا
در راستای کوتاه نمودن درخواست های ثبت سفارش واردات کالاهای گروه 2 اولویت ارزی ، بررسی عدم ساخت داخل سیستمی گردیده لذا دیگر استعلام کتبی نحواهیم داشت.
سقف کارت بازرگانی در سال اول 500,000 دلار ودر سال های دیگر طبق سامانه اعتبار سنجی مشخص میگردد ، خاطر نشان میگردد تمدید و صدور کارت بازرگانی منوط به پرداخت مالیات میباشد.
واردات در مقابل صادرات : ارز حاصل از صادرات در بانک تشکیل پرونده برات میدهیم .
سقف خرید و فروش نقدی ارز در بازار متشکل ارزی از 10 هزار دلار به 50 هزار یورو تعیین گردید.
در این ارتباط تضامین تامین ارز برای واردات نیز تغییر کرده است در موارد برات و ارز حاصل از صادرات این مبلغ به میزان 15 درصد ارزش کالا میباشد که از فرمول مقابل وثیقه اخذ میگردد CFR×15%×نرخ نیما و در مورد خرید ارز نیمایی این مبلغ CFR×35%×نرخ نیما میشود که این مبالغ پس از ارائه برگه سبز کمرکی از حساب آزاد میگردد.
خاطر نشان میگردد که در مورد اشخاص حقیقی این مبالغ به سرفصل بانک ریخته میشود.
چنانچه بار خروجی از گمرک کسرتخلیه ،بیش بود ارزش، کمبود ارزش یا تخلفات دیگر داشته باشد این مهم در مرحله درب خروج گمرک کارشناسی شده و از طریق ارتباط سیستمی به بانک عامل گزارش ارسال میشود. بانک چه ثبت سفارش از محل نیما چه از محل صادرات باشد بانک خواستار رفع تعهد ارزی میباشد و باید صاحب کالا اختلاف آن را با نرخ ارز آزاد طبق مطالبه بانک پرداخت نماید.
بهترین راه برای انجام امور گمرکی چیست؟
در صورت نیاز به خدمات مشاوره در خصوص واردات ، صادرات ، تامین و ترخیص محصولات و کالاهای مختلف ، میتوانید با استفاده از اطلاعات تماس مستقیم با شرکت بهین تدبیر در بالا یا پایین وبسایت سوالات خود را مطرح کنید. همچنین در صورت مشغول بودن خطوط تلفن یا عدم پاسخگویی تلفنی، می توانید از طریق پست الکترونیک یا شبکه های اجتماعی (تلگرام، واتساپ، ایتا و بله) درخواست مشاوره و شماره تماس خود را برای ما ارسال نموده و کارشناسان ما در کمتر از 24 ساعت با شما تماس خواهند گرفت. لطفاً توجه داشته باشید که قبل از ارائه هرگونه مراجعه حضوری، از رزرو قرار ملاقات اطمینان حاصل نمایید.